EET - elektronická evidence tržeb

29.11.2016 16:45

Zákon o evidenci tržeb nabyl platnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů dne 13. dubna 2016. Účinnosti nabývá prvním dnem osmého kalendářního měsíce po dni jeho vyhlášení (1. prosince 2016), s výjimkou ustanovení § 10 až 17 a § 32, která nabývají účinnosti prvním dnem pátého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení (1. září 2016).

Zákon upravuje přechodný režim vybraných evidovaných tržeb po nabytí účinnosti tohoto zákona (§ 37 ZoET). Fázování umožní pozvolné zatěžování systému, a zároveň poskytne podnikatelům dostatečný prostor k přípravě. Podnikatel vyhodnotí, z jaké činnosti mu tržby plynou a zatřídí danou činnost do příslušné fáze podle klasifikace NACE.

Od zatřídění se pak odvíjí vznik povinnosti podnikatele zahájit evidenci příslušných tržeb, a to bez ohledu na to, zda tržby pochází z hlavní či jiné podnikatelské činnosti. Podnikatelé budou evidovat tržby z jednotlivých činností následovně:
Fáze evidence tržeb

jednotlivé fáze a bližší informace na oficiálních stránkách k EET ZDE

nebo

stručný výtah z nich  níže  :-)

Koho se týká povinnost vést EET pokladny?

Fyzické i právnické osoby

Od 1.12.2016 se EET týká ubytovacích a stravovacích služeb pod kódy 55 a 56

Od 1.3.2017 se EET dále týká velkoobchodu a maloobchodu uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 45.1., 45.3., 45.4., pokud jde obchod 46 a 47

Od 1.3.2018 se EET týkají všechny tržby

  • Z výroby textilií, oděvů, usní a souvisejících výrobků, zpracování dřeva, výroby dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků kromě nábytku a výroby papíru a výrobků z papíru uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 13 až 17
  • Z výroby mýdel a detergentů, čistících a leštících prostředků, parfémů a toaletních přípravků uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 20.4
  • Z výroby pryžových a plastových výrobků a výroby ostatních nekovových minerálních výrobků uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 22 a 23
  • Z výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, kromě strojů a zařízení, uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 25
  • Z výroby nábytku a ostatního zpracovatelského průmyslu uvedených v klasifikaci NACE pod kódy 31 a 32
  • Z opravy a instalace strojů a zařízení uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 33
  • Ze specializovaných stavebních činností uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 43
  • Z oprav počítačů a výrobků pro osobní spotřebu a převážně pro domácnost uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 95
  • Z poskytování ostatních osobních služeb uvedených v klasifikaci NACE pod kódem 96.

Klasifikace NACE se rozumí klasifikace ekonomických činností uvedená v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1893/2006 ze dne 20.prosince 2006.

 

Formální náležitosti pro evidovanou tržbu

Platba je uskutečněna v hotovosti a nebo platební kartou, šekem nebo směnkou, dále dárkové karty, a speciální kartičky nahrazující měnu, stravenky.

 

Žádost o autentizační údaje

Poplatník, kterého se týká EET si musí podat Žádost o autentizační údaje. O tyto údaje může zažádat elektronicky přes datovou schránku a nebo ústně do protokolu, a to u kteréhokoliv věcně příslušného správce daně. 

Správce daně umožní prostřednictvím společného technického zařízení poplatníkovi na základě autentizačních údajů získat 1 nebo více certifikátů pro evidenci tržeb, které slouží k autentizaci datových zpráv.

Poplatník  před získáním certifikátu musí oznámit správci daně údaje o provozovnách, prostřednictvím kterých provádí činnost z nichž plynou evidované tržby. Údaji o provozovnách se rozumí také údaje o internetových stránkách, na kterých jsou nabízeny zboží nebo služby.

 

Rozsah zaslaných údajů:

  • Daňové identifikační číslo poplatníka
  • Označení provozovny, ve které je služba uskutečněna
  • Označení pokladního zařízení, na kterém je tržba evidována
  • Pořadové číslo účtenky
  • Datum a čas přijetí služby, nebo vystavení účtenky, pokud je vystavena dříve
  • Celková částka tržby
  • Bezpečnostní kód poplatníka
  • Podpisový kód
  • Údaj, zda je tržba evidována v běžném nebo zjednodušeném režimu

Informační povinnost

Poplatník má informační povinnost poplatníka. Tzn., že na místě kde se běžně uskutečňují elektronické tržby, musí být následující oznámení:

„Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin“.

 

Chcete-li se dozvědět o EET více, či máte-li nějaký problém či dotaz s EET spojený, neváhejte mne kontaktovat, ráda Vám se vším pomohu :-)

Zpět